Nieuws


Amsterdam, Helmond, Torhout, Maastricht

Op 27 januari 2024 een lezing in de Vondelkerk in Amsterdam bij Europe and its Values. Vanaf 4 maart  interview met Paul van Liempt over Een jager in het woud. Op 20 maart in Helmond in Lokaal 42: Vooruitgang in de kunst: een terugblik. Vanaf 27 maart een interview met Ad Verbrugge in De Nieuwe Wereld. Op 24 april op Hogeschool VIVES in Torhout (B) over Rousseau en onderwijs. En op 13 mei in De Rode Hoed in Amsterdam een lezing over Kant. Op 3 juli tenslotte lezing in Maastricht, Verandering of revolutie, dat is de vraag. Universiteit Maastricht.

Verder lezen


Op komst: Heemstede, Den Haag, Weesp, Helmond, Eindhoven

Op 26 augustus 2023 over het lied en romantiek op heerlijkheid Berkenrode in Heemstede / Aerdenhout.  12 september lezing over Rousseau en authenticiteit bij de Vereniging voor Wijsbegeerte in Den Haag (20 uur). Dan op 24 september lezing over hedendaagse kunst in Weesp, Raadzaal Stadhuis. Op 15 oktober in Helmond over kunst in de Cacaofabriek (15 uur). Op 3 november in Eindhoven bij Boekhandel van Piere  over het boek Een jager in het woud, met signeersessie (19 uur).  En tenslotte op 18 december in Nieuwspoort bij de Sociëteit voor Culturele Samenwerking in Den Haag een lezing over Een jager in het woud.

Verder lezen


What’s up? Voorjaar 2023

Een jager in het woud

Op 22 maart 2023 boekpresentatie in Amsterdam van Maarten Doormans Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa. Spui 25, 5 PM. Zie hier een leesfragment. En hier recensies in Trouw en in de Volkskrant en hier VPRO radio. Op 1 mei 2023 gaat Maarten Doorman in gesprek met Susan Neiman over haar nieuwe boek Links is niet woke en op 12 mei een lezing over Rousseau bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. En op 14 mei lezing over kunst en engagement in Museum Weesp.

Verder lezen


Najaarsprogramma 2022

Lezing authenticiteit en nieuwe uitgave Rousseau. En op 12 oktober literaire salon over Arabische poëzie in Leiden. Zie hier  Op 13 november lezing in Blaricum over paradoxen van authenticiteit. En  de nieuwe uitgave van Rousseaus meesterlijke Bekentenissen met voorwoord van Maarten Doorman. Voor zijn recensies in NRC zie hier. En in de Volkskrant verscheen op 21 januari 2023 over Frankrijk en Duitsland in Europa dit essay, in februari 2023 een recensie van Nietzsches verzamelde gedichten.

Verder lezen


Den Haag, Nijmegen, Amersfoort, Leiden, Amsterdam

Op 13 maart 2022 in theater Branoul over kunst; op 3 april in Heerlen op het Schrit_tmacher Festival; 9 april Ontmoet de dichter in Poëziecentrum Nijmegen over Wie niet; 8 juni bij het Speelforum in Amersfoort; op 13 juni in Leiden over de troost van Schopenhauers pessimisme (waarover onlangs deze podcast verscheen), 21 juni lezing in de Oude Kerk in Amsterdam. En op 3 augustus op NPO radio 1 (dit is de dag) over Beyoncé’s Spazms.

Verder lezen


Op komst

Vanaf heden 3 korte films met Eva van Pelt op tentoonstelling in Droog, Amsterdam. Op 3 oktober het toneelstuk De wereld een draad (Stefanus Theater Utrecht). Vrijdag 22 oktober lezing op symposium van IETM in Lyon; op 27 oktober verschijnt bij Prometheus de nieuwe dichtbundel Wie niet. Op 21 november in Gouda een lezing over Thomas Mann en ten slotte op 11 december gesprek over de nieuwe dichtbundel Wie niet in Poëziecentrum Nederland Wegens corona uitgesteld. Per 21 december dit schilderij bij het Literatuurmuseum.

Verder lezen


Gesprek & lezing in Brussel, Amsterdam, Haarlem & Leusden en op 13-10 op radio 1

In Brussel op 21 september 2018 een lezing in het Kaaitheater (Brussel) over authenticiteit; op 22-9 debat in De Balie (Amsterdam) over opstand in de Rif; op 10-10 gesprek met Daniëla Hooghiemstra in De Kring (Amsterdam) over dierenliefde, en andere zaken uit Dichtbij en ver weg. Op 13-10 op radio 1 in Nieuwsweekend en op 25-10 een lezing over romantiek in de ISVW in Leusden en ’s avonds in De Balie nagesprek bij de film Het Hut Syndicaat. Op 7 november over kunst in De Koepel, Haarlem.

Verder lezen


Filosofie in Enschede, Los Angeles, Maastricht, Amsterdam & radio

Lezingen in voorjaar 2018 over opstand, 1968 en romantiek in Concordia Enschedé (8-4), over Woodstock in Los Angeles (17-4), en in Maastricht (20-4). Op 29 april in Dominicanen Boekhandel over het NIEUWE BOEK: Dichtbij en ver weg, ook in Maastricht. Zie ook deze recensie. Verder in Amsterdam in Spui 25 (24-4-2018) en op Radio KLARA op 23 april. Op 16 mei Goethe Instituut Amsterdam met Christina Morina, op 25 mei Duitsland Instituut Amsterdam.

Verder lezen


Filosofie, kunst en politiek in Rotterdam, Amsterdam, Leiden & radio en tv

Op 17-11-2017, 4 h, voor La Dictadura de lo Cool in Explore Festival gesprek in de Rotterdamse Schouwburg, op 25-11, 10.30 h in De Balie bij Aestheticizing Activism: The role of exhibitions in politics, op 30-11 bij Boekhandel Athenaeum om 17.15 h een gesprek met Cristina Morina n.a.v. haar boek over Marx en zijn profeten, en om 20 h over Von Humboldt in De Brakke Grond; op 1-12 in Theater Ins Blau in Leiden nagesprek bij Breaking the Silence (Via Berlin). En op 11-11 radio 1 bij de Nieuwsshow om 10.20h over koken en op 1-12 bij Nieuwsuur NPO2 over Ai Weiwei.

Verder lezen


Op komst: lezingen en discussie in Amsterdam, Zwolle, Hoensbroek, Groningen.

Op 14 september bij boekpresentatie van What’s the Use? in het Veemtheater, Amsterdam. Op 3 oktober lezing aan Artez (Zwolle) over engagement in de kunst, op 7 oktober bij een avond van De Gids (Amsterdam), op 12 oktober Tegenlicht Meet Up in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam), op 14 oktober over Rousseau in Hoensbroek, op 27 oktober in Felix Meritis in Amsterdam over vrijetijdsdruk en op 30 oktober in Groningen over muziek van nu.

Verder lezen


Op 11 januari verschenen: De navel van Daphne. Over kunst en engagement. Op 11-1 Opium radio NPO, op 20-1 1 vandaag (radio 1) en op 21-1 Nooit meer slapen VPRO. Op 16-1 De Tribune Maastricht

In de beeldende kunsten is niets wat het is. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn? Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman licht op het doolhof van engagement in de kunst. Bestel.

Verder lezen


Beurs Mondriaan Fonds

Onlangs kreeg Maarten Doorman een beurs van het Mondriaan Fonds voor het schrijven van een boek over Kunst, autonomie en engagement.

Verder lezen


Delft 20-4 Amsterdam 8-5 Dordrecht 17-5 Amsterdam 18-5

Bij Studium generale Delft op 20 april spreekt Maarten Doorman over Rousseau. Op 8 mei nagesprek bij Hannah en Martin met Lineke Rijxman, Willem de Wolf en A. Heumakers o.l.v. Maarten Doorman (Stadsschouwburg Amsterdam). Op 17 mei in Dordrecht over romantiek en realisme en het Hollands Landschap in het Dordrechts Museum (15 uur), 18 mei Spui 25 Amsterdam

Verder lezen


25 oktober Theaterwetenschappen 50 jaar en 30 oktober Felix en Sofie 15 jaar

Universiteitstheater, Nwe Doelenstraat Amsterdam, 25 oktober, 11 uur in de ochtend: 50 mini lezingen. Zie

In de Stadsschouwburg Amsterdam is op 30 oktober om 22.45 uur een gesprek over het Schone met o.a. Arnold Heumakers, René Boomkens en Maarten Doorman. Zie

Verder lezen


Op 12 mei 19 uur, radio: OBA Life, 18 mei Rijksmuseum, 24 mei De Balie, 31 mei Amsterdam, 21 juni forum in Haarlem, op 1 en 3 juli lezingen VU Amsterdam over Schopenhauer en Nietzsche.

12 mei OBA Life over Europa; 18 mei De Bottons uitglijders in Art as Therapy in het Rijksmuseum (zie hier het interview); 24 mei over De Brief in De Balie; op 31 mei om 11.15 uur key note speech ter afsluiting van het ESA congres The Age of Aesthetics, zie; 21 juni forum op festival iHuman; ik ben online, dus ik ben in Haarlem. Op 1 juli, 13.30 uur lezing over Schopenhauer de VU in Amsterdam en op 3 juli over Nietzsche, eveneens 13.30 uur. Aanmelden

Verder lezen


Maand van de filosofie. Diep! Optredens in Diepenheim (Overijssel), Diepenveen (België), en diep in Nederland: Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Leiden.

Op 29 maart opent Maarten Doorman de tentoonstelling Het landschap en de romantische verleiding in Diepenheim. Op 31 maart is Doorman op OBA life (radio 5), op 1 april in Diepenveen (België) met een lezing over kunst, op 2 april na middernacht op radio 1, op 3 april in de Nacht van de filosofie in Groningen over Schopenhauer, op 4 april in Nijmegen op het filosofisch festival De Catastrofe, op 8 april in Amsterdam (De Rode Hoed), op 9 april in Rotterdam, op 10 april een lezing in Leiden over cross overs en op 15 april bij Felix en Sofie in Amsterdam over De Romantische orde.

Verder lezen


Optreden in Deventer

Poëzie op Het Tuinfeest in Deventer op 3 augustus. Binnenkort in Leiden op 17 oktober lezing voor Studium generale; 5 november in Groningen over Rousseau en authenticiteit.

Verder lezen


Televisie: op zondag 16 juni 12.10h Nederland 1 Het Filosofisch Kwintet. Met Lotte Jensen, Frits van Oostrom en Maarten Doorman. Zie (met gratis reclame)

Op zondag 16 juni van 12.10 tot 13.10 uur op Nederland 1 zendt HUMAN Het Filosofisch Kwintet uit, met als thema: Identiteit en geschiedenis.

Op welke manier bepaalt geschiedenis hoe we naar onszelf kijken? Waarom is juist het verleden belangrijk voor wie we zijn? En is dat slechts een geconstrueerd beeld of schuilt er werkelijk iets oeroud Hollandsch in ons?

Verder lezen


Agenda: Rotterdam, Groningen, Leusden, Amsterdam, Mechelen, Antwerpen, Den Haag.

30 januari Internationaal Film Festival Rotterdam over kritiek; 31 januari presentatie nieuwe dichtbundel in Amsterdam; 28 februari over Rousseau in Groningen; 2 maart over romantiek in Leusden, 5 maart over literatuur en moraal in Amsterdam, 21 maart over Rousseau in Mechelen, op 10 april over de romancultuur in Amsterdam en op 14 april in Antwerpen en ’s middags in Den Haag.

Verder lezen


Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam

Op dinsdag 30 oktober wordt de bundel necrologieën van Michaël Zeeman gepresenteerd. Spui 25 Amsterdam, 20 uur Zie

Donderdag 1 november houdt Maarten Doorman een lezing op het symposium De waarde van Cultuur in Den Bosch (10.30 uur) Zie

Op woensdag 21 november spreekt Maarten Doorman in Den Bosch over het geloof in de toekomst van de kunst, Achter de Kan, 20 uur Zie

Woensdag 28 november is om 17 uur het forum I am for an art criticism that has a voice in Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam Zie

Verder lezen


Agenda komende week

7 oktober radio 5 Het filosofisch kwintet 19 – 20.30 uur

10 oktober

Echt, eerlijk, natuurlijk en oprecht. Rousseau en de erfzonde van de authenticiteit. Lezing Filosofisch Café Haarlem.

11 oktober Concertgebouw Amsterdam 15.30 uur lezing over Muziek en kinderen

12 oktober Spui 25 Amsterdam publiek interview 17 uur

14 oktober 10-11 uur radio 1 VPRO jubileumuitzending OVT

Verder lezen


Na de zomer lezingen in Antwerpen, Den Bosch, Zwolle en Haarlem

Op 23 september is Maarten Doorman te gast in De Leidse salon in De Lakenhal. Andere gasten zijn Karin Post, Pierre Bokma en Berend Strik.

Op 26 september een lezing over het draagvlak in de kunsten voor FNV KIEM in Maastricht (Jan van Eyckacademie, 16 uur).

Op 30 september houdt Maarten Doorman een lezing over beeldhouwkunst, met rondwandeling door het Openluchtmuseum Middelheim te Antwerpen. Zie http://hetzoekendhert.be/filosofische-walk-in-progress-in-middelheimmuseum/

Op 4 oktober een lezing over Rousseau in Den Bosch voor de St. Joost Academie, op 7 oktober volgt om 14 uur Rousseau of de valstrikken van de oprechtheid, Waanderslezing te Zwolle, en op 10 oktober Echt, eerlijk, natuurlijk en oprecht. Rousseau en de erfzonde van de authenticiteit. Filosofisch Café Haarlem.

Verder lezen


Poëzie op het mobiele scherm

Presentatie Poëzie op het mobiele scherm 17 mei

Wat gebeurt er als een dichter en een vormgever samen een gedicht maken dat speciaal voor mobiele schermen is bedoeld? Het Mondriaan Fonds en het Nederlands Letterenfonds boden dichters en vormgevers gelegenheid om de mogelijkheden van touchscreens en Augmented Reality te onderzoeken. Maarten Doorman maakte met PJ Roggeband en Nils Muhlenbruch een poezie-app voor de brievenbus: 200tonTNT. Nu in de lucht!!! Hoe werkt het? Zie

Verder lezen


21 februari Rousseau en ik in Felix Meritis

Op dinsdag 21 februari wordt Maarten Doorman geinterviewd in Felix Meritis over zijn nieuwe boek Rousseau en ik. In filosofisch café Felix en Sofie spreekt Tiers Bakker met de schrijver over authenticiteit en Rousseau. Keizersgracht 324, 20 uur.

Verder lezen


Nieuw boek over Rousseau

Verschenen: Maarten Doorman,

Rousseau en ik.

Over de erfzonde van de authenticiteit.

(essay, 140 blz., Uitgeverij Bert Bakker). Boekpresentatie in De Rode Hoed, Amsterdam, 20 uur. Interviews met Maarten Doorman in Filosofie Magazine (februari), Vrij Nederland (18 februari)en de Volkskrant (25 februari). Zondag 19 februari VPRO radio 1, 10.30 uur. Woensdag 22 februari De Avonden. Op 14 maart radio: OBA Live (19 uur). Zondag 18 maart bij VPRO tv Boeken met Wim Brands. Bestel hier

Verder lezen


Marijke van Warmerdam

T/m 22 januari 2012 is in Boijmans van Beuningen Rotterdam de overzichtstentoonstelling van Marijke van Warmerdam te zien. In de catalogus een duiding van het werk door Maarten Doorman: With the Exuberance of Young Animals.

Verder lezen


23 januari en 6 februari 2011 om 23.40 uur Maarten Doorman op TV (Ned 2)

In januari herhaalt Human de vierdelige serie ‘Dus ik ben’. Daarin onderzoekt Stine Jensen grote thema’s als lijden, voelen, ijdelheid en vijandschap en wat deze doen met onze identiteit.

Ik voel dus ik ben. Waarom vinden we iemand menselijker zodra hij zijn emoties heeft geuit? Met Stephan Sanders, Maarten Doorman, Alain de Botton. Zondag 23 januari 2011 om 23.40 uur Nederland 2.

Ik lijd, dus ik ben. Hoe bepaalt lijden onze identiteit? Wat is de zin van het lijden? Met Désanne van Brederode, Peter Singer, John Krakauer. Zondag 6 februari 2011 om 23.40 uur Nederland 2.

Verder lezen


7 december avond met Maarten Doorman in Amersfoort

Discoursavond: ‘Backsides and Hinterlands’

Over het belang, de beleving en betekenis van tussenruimtes zoals spoorlijnen, infrastructuur en waterwegen. Gebieden die ons meer beïnvloeden dan we ons bewust zijn. Een avond in het kader van de tentoonstelling MärklinWorld.

Verder lezen


Optredens in Rotterdam, Amsterdam en Ameland

Op 27 oktober in TENT (Witte de Withstraat, Rotterdam) wordt een avond gewijd aan het internationale kunstenaarscollectief MyVillages.org met o.a. Maarten Doorman. Op 2 november houdt Maarten Doorman een lezing over kunst in De Burcht, Amsterdam en op 10 november een lezing over landschapskunst op Ameland.

Verder lezen


31 mei Amsterdam: Schrijvers en hun eigen In memoriam

Een aantal schrijvers publiceert in TIRADE een eigen in memoriam. Presentatie van het nummer met o.a. Tomas Lieske, Maarten Doorman, Maarten Asscher en Arjan Peters.

Dinsdag 31 mei, 20.15 h, Orgelpark, G. Brandtstraat 26. Met ogelmuziek, slappe koffie en cake.

Verder lezen

Boeken


Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa.

Een jager in het woud

Na Brexit en met de Russische militaire expansie  richt het oog zich opnieuw op de Frans-Duitse as. Kunnen deze landen nog richting geven aan de toekomst van Europa? Is de kloof uit hun gezamenlijk verleden definitief overbrugd? Vier oorlogen hebben diepe sporen achtergelaten. Hoewel de ‘erfvijandschap’ tussen beide landen al sinds de laatste wereldoorlog is verdampt, leert de geschiedenis dat nationale vooroordelen en clichés hardnekkiger zijn dan we vaak denken. Daarover gaat dit boek.

Verder lezen


Authenticiteit: Rousseau en ik. Nu 7e druk!

Rousseau en ik. Over de erfzonde van de  authenticiteit. Nu zevende druk!

Jean-Jacques Rousseau is de uitvinder van het ik dat wij sinds meer dan twee eeuwen nastreven en dat ik staat hoog op de agenda. In de politiek, de kunst, het onderwijs, op tv en in ons eigen leven. Sinds Rousseau verlangen we allemaal naar het echte en het natuurlijke en het onvermijdelijke gevolg ervan  is bedrog en teleurstelling. Het verlangen naar the real thing roept volgens de auteur steeds zijn tegendeel op: onechtheid en vervreemding. BESTEL

Verder lezen


Dichtbij en ver weg

Dichtbij en ver weg

Dichtbij en ver weg. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur.

De essays in Dichtbij en ver weg lijken van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van een tekenfilm met louter dieren tot aan de jungle in Suriname en het Rijksmuseum.

Maar hoe verschillend die onderwerpen ook lijken, steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt en het nabije van op een afstandje wordt bezien. Het boek is tegelijk  is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis, literatuur en kunst. Lichtvoetig en diepzinnig. De opstellen zijn goed los van elkaar te lezen en bieden een rijke variatie aan onderwerpen. Daarin klinkt echter wel steeds één stem door: die van de essayist.

BESTEL hier

Voor een bespreking van dit boek in NRC Handelsblad van Martijn Meijer zie hier.

Verder lezen


De romantische orde: 3e druk

We leven nog steeds in de romantiek en het lukt ons niet ons daaraan te ontworstelen. Mensen verlangen ernaar zichzelf te zijn en ze verlangen naar de roes en het exotische. De liefde is la grande affaire de la vie. We zijn gefascineerd door het verleden, wantrouwen wetenschap en techniek, geloven in de beloften van de kunst. Het nationalisme staat weer hoog op de agenda van een tegelijk steeds diverser samenleving en een verenigd Europa. De romantische orde werpt een nieuw licht op de hedendaagse cultuur en op onszelf. Bestel

Verder lezen


Engagement in de kunst: De navel van Daphne (2e druk)

In de beeldende kunsten is niets wat het is. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn? Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman licht op het doolhof van engagement in de kunst. Bestel. Zie hier en interviews in Het Parool en in Trouw en opiniestuk in de Volkskrant en recensies in De Groene en in NRC Handelsblad en Metropolis M.

Verder lezen


Filosofen van deze tijd.

Nu in de winkel: 16e herziene druk. Inmiddels 30000 exemplaren verkocht! In Filosofen van deze tijd onder redactie van van Maarten Doorman en Heleen Pott worden de 32 belangrijkste denkers van de laatste halve eeuw besproken. Door specialisten en toch leesbaar. Aan de orde komen onder anderen Martin Heidegger, Ludwig Wittgenstein, Karl Popper, Hannah Arendt, Michel Foucault, Deleuze, Sloterdijk  en Frantz Fanon…

Verder lezen


Wie niet. Gedichten

Wie niet bevat gevarieerde poëzie op een grondtoon van vergankelijkheid. Deze bundel heeft een open oog voor de absurditeiten en de valkuilen van het nieuws, is niet bang voor het raadsel maar blijft tegelijk kraakhelder, vitaal en opvallend concreet.

Verder lezen


Je kunt bellen

Nu de telefoon overal en altijd is wekt het geen verbazing dat hij ook in de poëzie doordringt. In Je kunt bellen is de smartphone vaak aanwezig, ook als je hem niet hoort of ziet. Je kunt bellen wisselt snelle, nerveuze gedichten af met bedachtzame en melancholieke, een eerbetoon aan Majakovski met verbijstering over een been, en een reeks voor het mobiele scherm geschreven gedichten met een geschreven vakantiefoto. In Je kunt bellen nuchtere lyriek met magische ogenblikken, vol van muziek. Euro 5,90 Bestel. Als E-book euro 8,99 op iPad, tablet, kindle en smartphone: Bestel

Verder lezen


Aforismen: Doormans klein handorakel

100 aforismen

De Oudheid twitterde het op perkament, Erasmus in zijn Adagia, Pascal in Pensées. In de 18e eeuw was het een maxime, in de 19e eeuw bloeide het, in de 20e kromp het tot oneliner om in de 21e een tweet te worden. Maar een goed aforisme is tijdloos, minder hysterisch dan twitter en minder suf. Volgens Karl Kraus is het zelden waar: het is een halve waarheid of anderhalf. Bij Doorman wordt het aforisme vrij: een zin zonder account.

Bestel voor euro 6,75 incl. verzendkosten in NL

Verder lezen


Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde

Art is supposed to be of our time or rather of the future. This perspective has dominated art and art criticism for more than a century. The author of this challenging and erudite study traces how the idea of progress in art came into being and examines the widespread rhetorical impact of concepts of progress.

After the end of the avant-garde, the idea of progress in art collapsed and philosophers like Arthur Danto soon began proclaiming the end of art. Doorman investigates the crippling effects of postmodernism on art and proposes a new notion of progress with which to understand contemporary art.

Free download of the book here

Verder lezen


Nieuw! Denkers in de grond nu als E-book!

Op iPad, smartphone, tablet, slechts euro 4,99. Bestel en download hier

Verbale snapshots van de graven van Marx, Sartre, Hegel, De Beauvoir, Nietzsche, Sontag, Heidegger, Descartes, Voltaire e tutti quanti. Eerder een jaar lang op de Achterpagina van NRC Handelsblad. Met foto’s. Nu gebundeld!

Bovendien bevat Denkers in de grond  het verslag van in koortsachtig tempo afgelegde reizen onder de laaghangende bewolking van 1000 jaar Europese wijsbegeerte. Journalistiek in de portretten en tegelijk filosofie op maximumsnelheid in de reisreportage.

Ook verkrijgbaar bij bij bol.com, AKO, bruna, Polare, Atheneum, iTunes, Amazon.

Verder lezen


Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur

Paralipomena zijn dingen waar je aan voorbijgaat of die je weglaat. In deze bundel staat de filosoof, criticus en dichter Maarten Doorman bij een paar van die dingen stil. Bij de toekomst van de beeldhouwkunst, bij een overeenkomst tussen Mozart en Lou Reed, bij de haast religieuze vooroordelen tegen de canon, bij een paar achttiende-eeuwse romans, bij engagement in de kunst, bij Wittgenstein en de poëzie, bij straatnamen, fotografie en de stijl van Nietzsche. Sommige kwesties duiken telkens op: de verhouding tussen filosofie en literatuur, het belang van geschiedenis, de naweeën van het postmodernisme en de paradoxen van de romantische orde waaraan we niet kunnen ontsnappen.
Paralipomena is een goedgeschreven verzameling hedendaagse oneigentijdse beschouwingen over lezen, leven en kunst.

Verder lezen


Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst.

Kunst dient van deze tijd te zijn, of liever nog: van de toekomst. Zulke vooruitgangsgedachten hebben de kunst en de kritiek lang in hun greep gehouden. In dit boek beschrijft Maarten Doorman hoe deze vooruitgangsindeeën opkwamen en tot en met de avantgarde gemeengoed bleven. Steeds mooier opent een verrassend verschiet op de recente geschiedenies van de verschillende kunsten. Doorman verklaart waarom kunstenaar, criticus en kuntwetenschapper zich zo lang van dergelijke vooruitgangsretoriek bleven bedienen. Ter illustratie krijgen de plotselinge opkomst van de Beweging van Vijftig en de roerige geschiedenis van De Stijl uitvoerig de aandacht. Kan met de komst van het postmodernisme dit vooruitgangsidee definitief in het museum worden bijgezet? Download hier gratis de tekst

5e druk 2005

Verder lezen


Planet Earth is blue

Steeds meer beseffen we de eindigheid van fossiele grondstoffen. Wereldwijd gaan regeringen, producenten en consumenten op zoek naar nieuwe ideeën om de  natuurlijke bronnen en de behoeften van de mens in balans te brengen. Veel hedendaagse kunstenaars richten zich op die zoektocht. Planet Earth is blue bespreekt het utopische werk van de Italiaanse kunstenaar Pistoletto en de dystopieën van Joep van Lieshout.Bestel

Verder lezen


Blindegangster

Blindegangster is een beweeglijke bundel met een breed scala aan onderwerpen en plaatsen. Herinnering en speculatie, roes en ontluistering, requiem en grap, vliegveld en platteland, film en muziek: overal vonkt en knettert het. Verblind door h

Verder lezen