Authenticiteit: Rousseau en ik (2012). Nu 7e druk!


Auteur :
Maarten Doorman
Uitgever:
Bert Bakker
Gepubliceerd in:
2012
ISBN:
9789035137639

Ruim 300 jaar geleden werd Rousseau geboren. En hij is nog altijd onder ons, nu meer dan ooit. Want Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) is de uitvinder van het ik dat wij sinds meer dan twee eeuwen nastreven en dat ik staat hoog op de agenda. In de politiek, de kunst, het onderwijs, op tv en in ons eigen leven.
Vanaf Rousseau zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, vriendschap en liefde. Dankzij Facebook snappen we dat we onszelf moeten spelen, zoals de echtheid van Boer Zoekt Vrouw geregisseerd is en de oprechtheid van de politicus het product is van mediatraining. Er loopt een rechte lijn van Rousseau naar de smiley en andere emoticons.
Authenticiteit is onmogelijk. Dat laat Rousseau onbedoeld zien. Vooral in zijn eigen leven, waarover hij uitvoerig schrijft. De paradoxen daarin zijn niet te wijten aan de dwarsheid van deze soms hysterische filosoof, maar aan het verlangen naar echtheid zelf. Eerlijkheid leidt tot hypocrisie, heimwee naar de natuur tot aanstellerij.
In zijn succesvolle Rousseau en ik (2012) beschrijft Maarten Doorman hoe we nog steeds in zulke verlangens vastzitten en vraagt hij zich af of (en hoe) we kunnen ontsnappen aan de beklemmende erfenis van Rousseau. In 2022 verscheen de zevende druk!

Een prikkelend essay! (de Volkskrant)

bestel: http://www.athenaeum.nl/shop/details/9789035137639

Voor een interviews n.a.v. dit boek in de Volkskrant zie

en zie