Lezing over urgentie van de literatuur 28 maart


Op 28 maart houdt Maarten Doorman in De Balie te Amsterdam een lezing over urgentie in de literatuur. Avond met Yves Petry, Manon Uphoff, Arjen van Veelen.

Zie

De urgentie van literatuur en het schrijverschap
Met: Maarten Doorman, Yves Petry, Manon Uphoff, Arjen van Veelen en Arjen Fortuin (presentatie). i.s.m. De Optimist

De Nederlandse literatuur wordt verramsjt door uitgevers, schrijvers, critici en lezers. Jonge schrijvers worden gepusht om zo snel mogelijk te debuteren; uitgevers lopen elkaar achterna in een hijgerige queeste naar de volgende literaire sensatie. Het publiek geeft de voorkeur aan kiloknallers die overal voorradig zijn en redacteuren nemen de bladen door op Bekende Nederlanders die ze kunnen vragen om een roman te schrijven. Vorm wint het van inhoud; snelheid van rijpheid. Wie hierover klaagt is ouderwets en gelooft nog in een lang vervlogen romantisch idee over literatuur en schrijvers.
Het klassieke (romantische) beeld van de literair auteur wordt door Maarten Doorman belicht. Arjen van Veelen gaat juist in op de huidige generatie (jonge) schrijvers en zal op zijn welbekende originele wijze hun plek in het literaire landschap duiden.

Welke waarde heeft auteurschap en het zorgvuldig opbouwen van een oeuvre nog in een tijd waarin alles op snelheid en het bereiken van de media gericht is? En welke rol speelt de literaire kritiek hierbij? Is er echt iets veranderd ten aanzien van de waardering van het schrijverschap en de literatuur of verbeelden we ons dat alleen maar? En hoe erg is dit alles eigenlijk?