Pierre Bayle Prijs Michael Zeeman en debat


Uitreiking van de Pierre Bayle prijs voor Cultuurkritiek

posthuum aan Michaël Zeeman,

met aansluitend debat

Woensdag 17 november 2010, 20.00 – 22.00 uur,

Rotterdamse Schouwburg, Grote Zaal

De Pierre Bayle prijs voor cultuurkritiek 2009 is toegekend aan Michaël Zeeman. Publicist, journalist, tv-maker, dichter en cultuurcriticus; de breedte en diepgang van zijn kunstkritische en essayistische blik, hebben het Pierre Bayle bestuur doen besluiten Michaël Zeeman nog gedurende zijn leven deze prijs toe te kennen. Zijn vroegtijdige dood maakt dat deze prijs tegelijkertijd een eerbetoon is aan een uniek persoon in de Nederlandse letteren.

De prijs wordt uitgereikt aan Annemie Vanackere, weduwe van Michaël Zeeman.

Aansluitend op de prijsuitreiking vindt een debat plaats over de legitimiteit van de kunstkritiek, georganiseerd door De Unie in Debat en de Raad voor Cultuur. De volgende vragen staan centraal: Welke vaardigheden onderscheiden een criticus van een toeschouwer? Hoe staat een criticus temidden van de politieke actualiteit? Wie is zijn toekomstig lezerspubliek? De discussie wordt geleid door publicist Bas Heijne, en zijn gespreksgenoten zijn: Maarten Doorman (dichter en bijzonder hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de UvA), Carla Valentin (eindredacteur Opium, Nieuwsuur, AVRO), Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene Amsterdammer), Melle Kromhout (adjunct-hoofdredacteur hard//hoofd, online tijdschrift voor kunst en journalistiek) en o.v. Geert Buelens (dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht).

toegang: gratis, maar reserveren verplicht, via 010 – 433 35 34 of reserveren@deunie.nu | informatie: liesbeth levy, secretaris pierre bayle stichting, 010-4335833 / liesbeth@deunie.nu